Ароматна крем супа от кестени
Необходими продукти:
- 300 гр сурови кестени ( или 250 гр белени)
- бучка масло
- 1 малка глава лук
- 1 ч.л. синапени зърна
- щипка едро смляно чили
- 1 л вряла вода
- 2 кубчета зеленчуков бульон
- 100 мл бяло вино
- 200 мл течна сметана
+ 50 мл за украса
- няколко капки зехтин с трюфели
- сол, сока на 1/2 лимон, смлян черен пипер
- прясна мащерка за декорация
Начин на приготвяне:
Кестените се цепват с нож и се слагат в тиган.
Бъркат се непрекъснато дакато се запекат отвсякъде.
Прибавя се малко вода и се оставят да се задушат за 10 мин. на бавен огън.
Кестените се изваждат от тигана и се обелват, а ако е възможно и вътрешната кафява обвивка.
Нарязват се на едро.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в тенджера с маслото, синапа и чилито.
Прибавят се кестените и също се задушават.
Прибавят се водата и бульонът и супата се вари на бавен огън, докато омекнат кестените (10-15 мин).
Добавят се 200 мл. течна сметана и виното.
Добавят се подправките на вкус.
Пасира се в блендер до получаването на хомогенна течност и се оставя на котлона докато заври.
Останалата сметана се разбива леко с зехтина от трюфели до получаването на пяна.
Супата се сервира с няколко лъжички ароматизирана пяна, листенца от прясна мащерка и чаша бяло вино.
Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар