Лесни локумки с готови кори

Необходими продукти:
 
1 пакет фини кори за баница
1 кутийка обикновен локум
150-200 гр. бадеми или орехи
олио
1,5 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 ванилия
 
       Начин на приготвяне:
 
 
Фурната се подгрява на 180°С.
Всяко парченце локум се нарязва надлъжно на 4 парченца.
Ядките се смилат на едро и се запичат на тиган без олио до готовност.
Всяка кора се поръсва леко с олио.
На по-късата страна се нареждат парчецата локум, които се намачкват и усукват на фитили.
Поръсва се щедро с ядките и се навива плътно на ролце.
Продължаваме така, докато се навият всичките кори.
 


 

 
 
Подреждат се една до друга в правоъгълна тавичка, поръсена с олио.
Тавичката се поставя във фурната.
 
 
 
 
 
 
Локумките се пекат до леко покафеняване за около 25 мин.
Изваждат се и се оставят да изстинат.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Когато изстинат се подготвя захарен сироп.
Захарта и ванилията се изсипват в малка тенджерка.
Нагрява се на котлона докато половината захар се карамелизира.
Тенджерката се отстранява от котлона, добавя се внимателно водата, след това се връща на котлона, като се бърка непрекъснато.


 
Отначалото захарта стои на бучки, които ще се разтворят напълно след кипването на сместа.
 
Захарният сироп ври около 10-15 мин.
 
Вeднага се заливат студените вече локумки.
 
Оставят се да поемат сиропа поне 12 часа.
 
 
 
 
Преди поднасяне се поръсват с останалите ядки.
 
 
 
 
ДОБЪР АПЕТИТ!
 
 


Коментари

Популярни публикации