Торта "Шварцвалд"
150 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
60 гр. захар
1 пак. ванилиева захар
90 гр. меко масло
2 с.л. вода
4 яйца
1 пак. ванилиева захар
100 гр. захар
1/2 ч.л. бакпулвер
100 гр. брашно
25 гр. нишесте
15 гр. какао
- за черешовата плънка:
350-400 гр. череши от компот (предварително отцедени) или замразени, но без костилки
30 гр. захар
1 пак. червен тортенгус (може и без него)
1 ч.л. канела
500 гр. течна сметана
50 гр. захар (само ако сметаната не е подсладена!!!)
1 пак. ванилиева захар
- за сиропа:
130 мл. сок от компота (ако не стига, се допълва с вода)
50 гр. захар
5 с.л. вишнев (или друг плодов) ликьор
- и още...:
4-5 с.л. мармалад от червени плодове (ягоди, малини, череши, горски плодове)
300 гр. течна сметана
1 пак. ванилиева захар
Начин на приготвяне:
Тавичка с отделящ се ринг се покрива с хартия за печене. Слага се ринга и стените му се намазват с мазнина.
Фурната се загрява на 200°C.
Брашното и бакпулвера се пресяват в купа. Добавят се кристалната и ванилиевата захар, размекнатото масло и водата. Всичко се обърква с миксер с бъркалките за тесто, като постепенно се увеличава мощността. Накрая ако е нужно се доомесва с ръце.
Пече се в загрятата фурна до златист цвят около 15 мин.
След изпичането се изважда веднага от тавичката, отделя се от хартията за печене и се оставя да изстине.
Дъното на вече изстиналата тавичка с отделящ се ринг се покрива отново с хартия за печене. Затяга се ринга и стените му се намазват с олио и поръсват с брашно.
Фурната се загрява на 200°C.
Яйцата се разбиват с миксер до получаването на пяна. Постепенно се добавят кристалната и ванилиевата захар и се разбива добре, докато захарта се усвои.
Брашното, бакпулвера, нишестето и какаото се пресяват заедно и се добавят постепенно към яйчената смес, като се бърка вече само с телена бъркалка.
Брашното, бакпулвера, нишестето и какаото се пресяват заедно и се добавят постепенно към яйчената смес, като се бърка вече само с телена бъркалка.
Тестото се изсипва в тавичката и се пече около 30 мин.
Вече изпеченият шоколадов блат се изважда от тавичката и се оставя да изстине напълно.
Отделя се хартията за печене и се разрязва по средата на две еднакви части.
За сиропа се загряват в малка тенджерка сиропа от компота и захарта, до пълното и разтопяване.
Оставя се да поизстине малко и се добавя ликьора.
Светлият блат се поставя върху подноса с който ще се сервира тортата. Отгоре се разстила равномерно мармалада.
Подвижен ринг се стяга внимателно около блата и отгоре се слага долната част на шоколадовият блат. Притиска се леко и се напоява равномерно с половината от сиропа.
Подвижен ринг се стяга внимателно около блата и отгоре се слага долната част на шоколадовият блат. Притиска се леко и се напоява равномерно с половината от сиропа.
1 Вариант с тортенгус:
Тортенгус-а се приготвя според опаковката с 250 мл. сок от черешовият компот. Добавя се канелата. От черешите се отделят 16 по-запазени за украсата накрая. Останалите се добавят към тортенгус-а и всичко се разбърква добре.
2 Вариант без тортенгус:
От черешите се отделят 16 по-запазени за украсата накрая. Останалите се разбъркват със захарта и се загряват в тенджерка до разтопяването и.
Черешите се разстилат равномерно върху тортата.
500 гр. сметана се разбива със захарта, ако не е подсладена и с ванилиевата захар. Нанася се равномерно върху черешите.
Отгоре се поставя горният шоколадов блат обърнат наобратно и се притиска леко. Напоява се с останалият сироп и се оставя за няколко часа в хладилника (най-добре за 1 нощ).
Подвижният ринг се отстранява внимателно.
300 гр. течна сметана се разбива с ванилиевата захар. 5-6 с.л. се слагат в шприц за декориране, а с останалата сметана се намазва равномерно тортата от всички страни.
По средата на тортата се настъргва част от шоколада на едро.
Изрязва се продълговато парче хартия за печене с дължина- обиколката на тортата + 1 см и широчина- височината на тортата.
Отделно на друга хартия за печене се шприцоват малки единични цветенца.
Оставят се да се втвърди леко шоколада и се залепя внимателно около тортата. Оставя се за около 20-30 мин. да се втвърди. Като се убедите, че шоколада отново е твърд, отделете внимателно хартията за печене.
По ръба на тортата се шприцоват 16 сметанови розички, на върха на които се слагат черешки. Украсява се с шоколадовите цветенца.
Да ви е сладко и весели празници!
Ммммммм .... като разглеждам блога ми се отваря апетит :) Поздравления Анни :)
ОтговорИзтриване