Торта "Шварцвалд"




Необходими продукти за торта Ø 28 см:
 

- за светлият блат:
150 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
60 гр. захар
1 пак. ванилиева захар
90 гр. меко масло
2 с.л. вода




 

- за шоколадовият блат:
4 яйца
1 пак. ванилиева захар
100 гр. захар
1/2 ч.л. бакпулвер
100 гр. брашно
25 гр. нишесте
15 гр. какао

 
 
- за черешовата плънка:
350-400 гр. череши от компот (предварително отцедени) или замразени, но без костилки
30 гр. захар
1 пак. червен тортенгус (може и без него)
1 ч.л. канела
 

- за сметановата плънка:
500 гр. течна сметана
50 гр. захар (само ако сметаната не е подсладена!!!)
1 пак. ванилиева захар
 
- за сиропа:
130 мл. сок от компота (ако не стига, се допълва с вода)
50 гр. захар
5 с.л. вишнев (или друг плодов) ликьор


 
- и още...:
4-5 с.л. мармалад от червени плодове (ягоди, малини, череши, горски плодове)
300 гр. течна сметана
1 пак. ванилиева захар
100 гр. млечен шоколад или кувертюр

 
 
Начин на приготвяне:
 
 
 
Тавичка с отделящ се ринг се покрива с хартия за печене. Слага се ринга и стените му се намазват с мазнина.
Фурната се загрява на 200°C.
Брашното и бакпулвера се пресяват в купа. Добавят се кристалната и ванилиевата захар, размекнатото масло и водата. Всичко се обърква с миксер с бъркалките за тесто, като постепенно се увеличава мощността. Накрая ако е нужно се доомесва с ръце.


Тестото се разстила равномерно в тавата и се набучва леко с вилица.


 
 
 
 
Пече се в загрятата фурна до златист цвят около 15 мин.







След изпичането се изважда веднага от тавичката, отделя се от хартията за печене и се оставя да изстине.



Дъното на вече изстиналата тавичка с отделящ се ринг се покрива  отново с хартия за печене. Затяга се ринга и стените му се намазват с олио и поръсват с брашно.
Фурната се загрява на 200°C.
Яйцата се разбиват с миксер до получаването на пяна. Постепенно се добавят кристалната и ванилиевата захар и се разбива добре, докато захарта се усвои.

Брашното, бакпулвера, нишестето и какаото се пресяват заедно и се добавят постепенно към яйчената смес, като се бърка вече само с телена бъркалка.
 
Тестото се изсипва в тавичката и се пече около 30 мин.
Вече изпеченият шоколадов блат се изважда от тавичката и се оставя да изстине напълно.
 
Отделя се хартията за печене и се разрязва по средата на две еднакви части.
За сиропа се загряват в малка тенджерка сиропа от компота и захарта, до пълното и разтопяване.
Оставя се да поизстине малко и се добавя ликьора.
 
Светлият блат се поставя върху подноса с който ще се сервира тортата. Отгоре се разстила равномерно мармалада. 
Подвижен ринг се стяга внимателно около блата и отгоре се слага долната част на шоколадовият блат. Притиска се леко и се напоява равномерно с половината от сиропа.
 
1 Вариант с тортенгус:
Тортенгус-а се приготвя според опаковката с 250 мл. сок от черешовият компот. Добавя се канелата. От черешите се отделят 16 по-запазени за украсата накрая. Останалите се добавят към тортенгус-а и всичко се разбърква добре.
2 Вариант без тортенгус:
От черешите се отделят 16 по-запазени за украсата накрая. Останалите се разбъркват със захарта и се загряват в тенджерка до разтопяването и.

Черешите се разстилат равномерно върху тортата.
 
500 гр. сметана се разбива със  захарта, ако не е подсладена и с ванилиевата захар. Нанася се равномерно върху черешите.
Отгоре се поставя горният шоколадов блат обърнат наобратно и се притиска леко. Напоява се с останалият сироп и се оставя за няколко часа в хладилника (най-добре за 1 нощ).
 
Подвижният ринг се отстранява внимателно.
300 гр. течна сметана се разбива с ванилиевата захар. 5-6 с.л. се слагат в шприц за декориране, а с останалата сметана се намазва равномерно тортата от всички страни.
 
По средата на тортата се настъргва част от шоколада на едро.
 
Изрязва се продълговато парче хартия за печене с дължина- обиколката на тортата + 1 см и широчина- височината на тортата.
Останалият шоколад се разстапя на водна баня и се слага в найлонова торбичка, на която се отрязва малко ъгълче. Върху хартията за печене се рисуват малки цветенца, които трябва да имат свързваща ги точка помежду си.
Отделно на друга хартия за печене се шприцоват малки единични цветенца.
Оставят се да се втвърди леко шоколада и се залепя внимателно около тортата. Оставя се за около 20-30 мин. да се втвърди. Като се убедите, че шоколада отново е твърд, отделете внимателно хартията за печене.

По ръба на тортата се шприцоват 16 сметанови розички, на върха на които се слагат черешки. Украсява се с шоколадовите цветенца.
 
 

 
 
 
 
Да ви е сладко и весели празници!
 
 
 
 

 

Коментари

  1. Ммммммм .... като разглеждам блога ми се отваря апетит :) Поздравления Анни :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации