Шоколадови мини сладкиши с карамелизирани бадеми
Необходими продукти за 6 мини сладкиша:
160 гр. сурови бадеми
4 с.л. захар
175 + 150 гр. тъмен кувертюр (или черен шоколад)
100 гр. краве масло (разтопено на стайна температура)
1 пак. ванилова захар
щипка сол
200 гр. захар (аз използвах Стевия)
3 яйца
150 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
В малка тенджерка се карамелизират 4 с.л. захар.
Добавят се бадемите и се бърка докато се запекат до приятен златист цвят.
Оставят се върху кухненска хартия да изстинат и се начупват на крокант.
175 гр. кувертюр се разтопява на водна баня или в микровълновата печка и се оставя на страна да поизстине.
В дълбока купа се слагат маслото, солта, ваниловата захар и останалата захар и се разбиват до получаването на гъст крем.
Бакпулвера се смесва с брашното, пресяват се и се добавят постепенно към сместа.
Добавя се кувертюра при постоянно бъркане.
Най-накрая се прибавят карамелизираните бадеми и се разбъркват в сместа с лъжица.
Фурната се подгрява на 175°C.
6 мини формички за печене се намазват с мазнина и се поръсват с брашно.
Сместа се разпределя равномерно във всички формички и те се пъхат във вече загрятата фурна.
Пече се около 30 мин. като се внимава да не се препекат, защото стават сухи.
Сладкишите се изваждат от фурната, изчаква се 5 мин. да поизстинат и се изваждат от формичките да изстинат напълно.
150 гр. кувертюр се разтопява на водна баня или в микровълновата печка и с него се намазват обилно мини сладкишите.
Отгоре се поръсват със захарни перлички, настърганата кора на портокал или лимон, смлени ядки или каквото вашата фантазия ви подскаже.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар