Шоколадови мини сладкиши с карамелизирани бадеми

 
 
 
 
 Необходими продукти за 6 мини сладкиша:
 
160 гр. сурови бадеми
4 с.л. захар
175 + 150 гр. тъмен кувертюр (или черен шоколад)
100 гр. краве масло (разтопено на стайна температура)
1 пак. ванилова захар
щипка сол
200 гр. захар (аз използвах Стевия)
3 яйца
150 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
 
 
 
Начин на приготвяне:
 
Бадемите се накълцват на едро.
В малка тенджерка се карамелизират 4 с.л. захар.
Добавят се бадемите и се бърка докато се запекат до приятен златист цвят.
Оставят се върху кухненска хартия да изстинат и се начупват на крокант.
 
175 гр. кувертюр се разтопява на водна баня или в микровълновата печка и се оставя на страна да поизстине.
 
В дълбока купа се слагат маслото, солта, ваниловата захар и останалата захар и се разбиват до получаването на гъст крем.
При непрекъснато бъркане се добявят едно по едно яйцата.
Бакпулвера се смесва с брашното, пресяват се и се добавят постепенно към сместа.
Добавя се кувертюра при постоянно бъркане.
Най-накрая се прибавят карамелизираните бадеми и се разбъркват в сместа с лъжица.
 
 
 
Фурната се подгрява на 175°C.
 
 
 
 
6 мини формички за печене се намазват с мазнина и се поръсват с брашно.
Сместа се разпределя равномерно във всички формички и те се пъхат във вече загрятата фурна.
 
Пече се около 30 мин. като се внимава да не се препекат, защото стават сухи.
Сладкишите се изваждат от фурната, изчаква се 5 мин. да поизстинат и се изваждат от формичките да изстинат напълно.
 
 
 
 
 
150 гр. кувертюр се разтопява на водна баня или в микровълновата печка и с него се намазват обилно мини сладкишите.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Отгоре се поръсват със захарни перлички, настърганата кора на портокал или лимон, смлени ядки  или каквото вашата фантазия ви подскаже.
 
Може да се поднесат още докато кувертюра е течен или след като изстине напълно- и в двата варианта резултатът е невероятно вкусен и ефектен.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Да ви е сладко!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Коментари

Популярни публикации