Хрупкави джинджифилови курабийки с петмез
Необходими продукти за 65 курабийки:
75 гр. петмез
350 гр. брашно от
динкел (може и
пшеничено)
2 ч.л. сода
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
200 гр. захар
1 пак. ванилова захар
1
1/2 с.л. джинджифил на прах
1 яйце
кората на 1 портокал
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 160 °С.
Тавичка се покрива с хартия за печене.
Маслото и петмеза се разтопяват в тенджерка на бавен огън
и се оставят настрана да поизстинат малко.
Брашното, джинджифила, содата и бакпулвера се пресяват в
голяма купа.
Прибавят се солта, захарта и ваниловата захар и всичко се
разбърква добре.
Прави се кладенче в средата и внимателно се изсипва
петмеза.
Бърка се с вилица отвътре- навън, до пълното усвояване на
брашното.
Прибавят се яйцето и настърганата кора от портокала и се
омесва с ръце да получаването на гладко и меко тесто.
От тестото се оформят топченца по 12 гр.
Пекат се 10-12 мин. и се оставят да изстинат.
Коментари
Публикуване на коментар