Хрупкави джинджифилови курабийки с петмез


 
 
Необходими продукти за 65 курабийки:


125 гр. масло

75 гр. петмез
350 гр. брашно от
динкел (може и
пшеничено)
2 ч.л. сода
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
200 гр. захар
1 пак. ванилова захар
1 1/2 с.л. джинджифил на прах
1 яйце
кората на 1 портокал
 
 
 
 
Начин на приготвяне:
 
Фурната се загрява на 160 °С.
 
Тавичка се покрива с хартия за печене.
 
 
Маслото и петмеза се разтопяват в  тенджерка на бавен огън и се оставят настрана да поизстинат малко.
 
 
Брашното, джинджифила, содата и бакпулвера се пресяват в голяма купа.
 
Прибавят се солта, захарта и ваниловата захар и всичко се разбърква добре.
 
Прави се кладенче в средата и внимателно се изсипва петмеза.
 
 
Бърка се с вилица отвътре- навън, до пълното усвояване на брашното.
 
 
 
 
 
 
 
 
Прибавят се яйцето и настърганата кора от портокала и се омесва с ръце да получаването на гладко и меко тесто.

 
 
 
От тестото се оформят топченца по 12 гр.

 
 



 





















Tопченцата се поставят на разстояние едно от друго и се притискат отгоре леко с пръст.



 
Пекат се 10-12 мин. и се оставят да изстинат.
 



Съхраняват се най- добре затворени в кутия.

 
 

Коментари

Популярни публикации