Постни сарми с къдраво зеле и леща
Необходими продукти:
12 листа от къдраво зеле (може и обикновено)
250 гр. леща
1 малка суха люта чушка
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 средно голям морков
олио
1 консерва с цели домати
1 кубче зеленчуков бульон
чубрица
сол
1 дафинов лист
50 гр. масло
50 гр. брашно
1/2 кофичка кисело мляко
Начин на приготвяне:
Лещата се измива добре и се накисва в студена вода за 24 часа, за да се свари после по-бързо.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно.
Морковът се измива, обелва и настъргва на ситно ренде.
В тенджера се слага малко олио и се запържват чесъна, лука, моркова и лютата чушка.
Добавят се лещата и бульона.
Добавя се вода докато достигне два пръста над лещата.
Варете на бавен огън докато лещата се свари, но да не се разварява.
Докато лещата се вари, се подготвят листата от зелето.
Измиват се добре и се отстраняват твърдите жилки.
В средно голяма тенджера се кипва вода с малко сол.
Добавят се 2 листа и се бланшират 3-4 минути, като се гледа да са напълно покрити с вода.
Изкарват се от врялата вода и веднага се потапят в купа със студена вода.
Оставят се да се изцедят добре.
Когато лещата се свари, се добавят подпавки на вкус и се отцежда от бульона(той ще ни трябва по-късно за соса).
Доматите от консервата се отцеждат добре и се нарязват на малки кубченца, които се смесват с лещата.
Оставя се да поизстине малко, за да не си парим ръцете когато навиваме сармите.
Вземаме лист по лист и оформяме сарми, като слагаме по 2-3 с.л. леща в тях.
Накрая фиксираме с клечка за зъби, за да не се развиват листата.
Слагат се в тавичка и се заливат с бульона.
Най-отгоре се разпределя доматеният сос и се поръсва обилно с олио.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200°C около 40 мин.
Фолиото се отстранява и се пече, докато сармите леко покафенеят.
Тавичката се изкарва от фурната.
В малка тенджерка се разтопява маслото.
Добавя се пресятото брашно, като се бърка непрекъснато с телена бъркалка 2-3 минути.
Тенджерата се сваля от котлона и се добавя постепенно бульона от сармите при непрекъснато бъркане.
Връща се на котлона и се вари на бавен огън до кипване.
Прибавя се киселото мляко и се подправя със сол и пипер.
Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар