Крем Панакота с малини

 
Необходими продукти за 6 порции:
 
500 гр. малини (пресни или замразени)
100 + 90 гр. захар
8 листа желатин
20 мл. портокалов ликьор(или друг плодов ликьор)
1/2 ванилия на шушулка (или 2 ванилии)
375 гр. течна сметана
 
Начин на приготвяне:
 
5 листа желатин се накисват в студена вода.
 
12 по-хубави малини се отделят за украса.
100 гр. захар, останалите малини и ликьорът се слагат в малка тенджерка и се загряват на средна температура докато захарта се разтопи.
 
Малиновата смес се прецежда през ситна цедка и се загрява още веднъж до завиране.
Желатинът се изстисква добре от водата и се прибавя към малините до пълното му разтваряне.
 
 
Малиновата смес се разпределя в 6 малки стъклени чашки, които се поставят наклонени в хладилника до пълното и желиране.
 
3 листа желатин се накисват в студена вода.
Сметаната и 90 гр. захар се слагат в малка тенджерка.
Ваниловата шушулка се разцепва с остър нож и вътрешността и се изстъргва внимателно, като двете се прибавят към сметаната.
Когато сместа заври, се сваля от печката и се оставя леко да изстине.
 
Желатинът се изстисква от водата и се прибавя към сметаната до пълно разтваряне.
Оставя се на стайна температура да поизстине и се изважда ваниловата шушулка.
Сместа се пасира леко.
Панакотата се разпределя равномерно върху малиновото желе.
Слага се в хладилника поне за 4 часа.
Преди поднасяне се украсява с останалите малини.
По желание може още да се украси с листенца от мента, натрошени целувки, настърган на едро шоколад или плодов сироп. 
 
 
 

Коментари

Популярни публикации