Крем супа от тиква с кокосово мляко

 
Необходими продукти:
1 тиква Хокайдо (може и обикновенна тиква)
4 средно големи картофа
2 червени пиперки
1 средно голям морков
половин глава лук
склидка чесън
2 с.л. кафява захар
малко парченце джинджифил
кубче зеленчуков бульон
1 консерва кокосово мляко
сол, черен пипер, индийско орехче, естрагон
3-4 филии пълнозърнест сух хляб
100 гр. белени тиквени семки
тиквено олио
 
Начин на приготвяне:
 
Филиите се нарязват на кубчета и се запържват в тиган с малко зехтин и сол.
 
Изваждат се от тигана и се добавят тиквените семки, които се изпичат при непрекъснато бъркане до готовност.
Тиквата се измива много добре, отстраняват се неравностите и дефектите по кората. Кората на тиквата Хокайдо е много тънка и затова тя също се готви, като придава приятен оранжев оттенък на супата. Семките се отстраняват а тиквата се нарязва на малки парченца(около 2-3 см.).
 
Картофите и морковите се обелват и се нарязват на дребно.
Пипера се изчиства от семките и дръжката и също се нарязва на дребно.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се слагат в голяма тенджера с малко олио.
Запържват се до покафеняване и се добавя захарта, като се бърка непрекъснато докато лука се карамелизира.
Добавят се тиквата, картофите, морковите, джинджифила и пипера.
Бърка се непрекъснато 4-5 мин.
Добавя се бульона, сипва се вода колкото да покрие зеленчуците.
Вари се на среден огън докато омекнат зеленчуците- около 15-20 мин.
Супата се пасира и при непрекъснато бъркане се добавя кокосовото мляко.
Ако супата е прекалено гъста се добавя прясно мляко или вода. Когато супата изстине се сгъстявя още-повече, така че не се притеснявайте ако изглежда рядка докато е гореща.
Добавят се подправките на вкус.
Супата се поднася украсена с тиквено олио или лъжичка заквасена сметана.
Отгоре се поръсва с крутоните и тиквените семки.
 
ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации