Шоколадова торта с амаретини и праскови

 
                          Необходими продукти:
 
150 гр. горчив шоколад
100 гр. амаретини (бадемови бисквитки)
150 мл. олио
125 г. захар
3 яйца
щипка сол
150 гр. кисело мляко
250 гр. брашно
щипка сол
3 ч.л. бакпулвер
6 листа желатин
1 консерва компот от праскови (820 мл)
650 гр. течна сметана
1 пак. ванилия
амаретини и целувки за украса
 
 
 
Начин на приготвяне:
 
Фурната зе загрява на 200°C.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя настрана да поизстине.
Амаретините се поставят в найлонова торбичка и се натрошават като се минава отгоре им с точилката, докато станат на трохи.
Олиото, солта и захарта се разбиват с миксер 7-8 мин. до получаването на гъст крем.
Едно по едно се добавят яйцата при непрекъснато бъркане.
Прибавя се киселото мляко, след това и шоколадът.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и те се добавят към сместа.
Накрая се изсипват натрошените амаретини и се разбърква с лъжица.





Тавичка с отделящ се пръстен, се намазва с олио и се поръсва с брашно.


Тестото се изсипва във формата и се пече в загрятата фурна около 35 мин.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вече изпеченият блат се оставя да изстине и след това се разрязва по средата на две.
Долната част се поставя върху подноса с който ще се сервира тортата а около него се слага регулеруем сладкарски ринг.
Желатинът се накисва в студена вода за 10 мин.
Прасковите се оставят да се отцедят от сока.
Половината се нарязват на малки парченца а другата половина се пюрира.
Желатинът се  изстисква добре от водата и се слага в малка тенджерка на много слаб котлон. 
 
 
Бърка се непрекъснато до пълното му разтопяване.
Котлона се изключва и се прибавя пюрето от праскови.
350 гр. сметана се разбива на гъст сняг.
Добавя се желатиновата смес и се разбива добре с телена бъркалка до получаването на еднородна маса.
 
Добавят се и нарязаните праскови.
Изсипва се върху блата и се оставя 1ч. да се стегне.
Отгоре се захлюпва и горната част на шоколадовият блат.
Оставя се за още 2ч. на студено да се стегне крема.
Ринга се отстранява внимателно.
300 гр. сметана се разбива на сняг, като постепенно се изсипва ванилията.
Тортата се намазва отвсякъде със сметаната и се поръсва с натрошени амаретини и целувки.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ДОБЪР АПЕТИТ!
 
 
 
 



Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации