Пълнозърнести мъфини с касис

Необходими продукти за 12 мъфина:
 
120 гр. пълнозърнесто брашно
80 гр. бяло брашно
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
60 гр. масло (разтопено на стайна температура)
60 гр. кафява захар
1 ванилиева захар
1 яйце
200 мл. прясно мляко
150-180 гр. пресен касис или френско грозде
100 гр. шоколадов кувертюр
 
Начин на приготвяне:
 
Фурната се загрява на 200°C.
 
В тавичка за мъфини се поставят хартиени формички. (Аз имам силиконови формички за мъфини, които не е нужно да се намазняват, а мъфините слагам в хартиените формички, чак като са изстинали и украсени.)
 
В голяма купа се разбърква маслото със захарта и ванилиевата захар до пълното разтваряне на захарта.
 
Добавят се яйцето и солта.
 
Внимателно се прибавя и прясното мляко.
 
Двете брашна и бакпулверът се пресяват, като по-едрите частички от пълнозърнестото брашно се добавят пак към пресятото брашно.
 
Брашното се прибавя при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, докато се получи гладка смес.
 
 
 
Накрая се добавят и измитите и подсушени плодове, като се оставят 12 зрънца за украса.
 
 
Формичките за мъфини се пълнят до 2/3 със сместа и се слагат в предварително загрятата фурна.
 
 
Пекът се около 20 мин. до покафеняване и пропукване на коричката.
 
 
Оставят се да изстинат.
 
 
 
 
 
 
 
Шоколадовият кувертюр се разтопява на водна баня или в микровълновата печка. Добавя се малко парченце масло, за блясък. Още докато е топъл и течен се излива върху изстиналите мъфини и отгоре веднага се слага касисът.
 

 
 

Коментари

Популярни публикации