Сладкиш с ябълки и марципан



Необходими продукти:
4 яйца
200 гр. захар
2 пак. ванилиева захар
12 с.л. прясно мляко
160 гр. масло(разтопено на стайна температура)
60 гр. олио
2 щипки сол
200 гр. бадемов марципан (може и без него)
300 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
2 с.л. шоколадови пръчици
4-5 кисели ябълки
100 гр. шоколадов кувертюр



Фурната се загрява на 180°C на вентилатор (200°C на нормална фурна).

Яйцата се разбиват с миксер до получаването на еднообразен крем.

Добавят се захарта, ванилиевата захар и солта.

Бърка се докато захарта се разтвори напълно.

Добавят се едно по едно млякото, маслото и олиото.

Брашното и бакпулвера се пресяват и се добавят към сместа като вече се бърка само с телена бъркалка.



Бадемовият марципан се нарязва на дребни парченца и заедно с шоколадовите пръчици се добавят към сместа.

Ябълките, една по една, се обелват, изчистват, настъргват се на едро ренде и се добавят веднага към сместа, за да не потъмнеят.

Тавичка Ø 26 cm се намазва обилно с олио и се поръсва с брашно.

Тестото се изсипва в тавичката и се пече около 30-40 мин. като се проверява отвреме-навреме с клечка за зъби дали сладкиша е изпечен.

Когато сладкиша е готов се изважда от фурната и се оставя да изстине.

Кувертюра се смесва с няколко капки прясно мляко и се слага да се разтопи на водна баня или в микровълновата печка.

Разнася се равномерно по сладкиша и се оставя да се втвърди.


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации