Сладкиш с ябълки и марципан
Необходими продукти:
4 яйца
200 гр. захар
2 пак. ванилиева захар
12 с.л. прясно мляко
160 гр. масло(разтопено на стайна температура)
60 гр. олио
2 щипки сол
200 гр. бадемов марципан (може и без него)
300 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
2 с.л. шоколадови пръчици
4-5 кисели ябълки
100 гр. шоколадов кувертюр
4-5 кисели ябълки
100 гр. шоколадов кувертюр
Фурната се загрява на 180°C на вентилатор (200°C на нормална фурна).
Яйцата се разбиват с миксер до получаването на еднообразен крем.
Добавят се захарта, ванилиевата захар и солта.
Бърка се докато захарта се разтвори напълно.
Добавят се едно по едно млякото, маслото и олиото.
Брашното и бакпулвера се пресяват и се добавят към сместа като вече се бърка само с телена бъркалка.
Бадемовият марципан се нарязва на дребни парченца и заедно с шоколадовите пръчици се добавят към сместа.
Ябълките, една по една, се обелват, изчистват, настъргват се на едро ренде и се добавят веднага към сместа, за да не потъмнеят.
Тавичка Ø 26 cm се намазва обилно с олио и се поръсва с брашно.
Тестото се изсипва в тавичката и се пече около 30-40 мин. като се проверява отвреме-навреме с клечка за зъби дали сладкиша е изпечен.
Когато сладкиша е готов се изважда от фурната и се оставя да изстине.
Кувертюра се смесва с няколко капки прясно мляко и се слага да се разтопи на водна баня или в микровълновата печка.
Разнася се равномерно по сладкиша и се оставя да се втвърди.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар