Шоколадова торта "Страчиатела" с ягоди

Рецепта за много лесна, лека и подходяща за горещите летни дни торта.






Необходими продукти за блата:
6 яйца
230 гр. захар
80 гр. брашно
60 гр. какао
60 гр. нишесте

Фурната се подгрява на 180°С.
Тавичка (Ø 28) с отделящи се стени се намазва с олио и се поръсва обилно с брашно.
















Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват с 4 с.л. студена вода. Добавя се 90 гр. от захарта и се бърка до получаването на гъст сняг.

Добавят се един по един жълтъците.

Брашното, какаото и нишестето се смесват, пресяват и се добавят постепенно към сместта.


Всичко се изсипва във формата, заглажда се и се пече за около 25 мин.
Когато блатът е опечен се изключва фурната, оставя се леко притворена и се оставя вътре да изстине бавно за да не спадне.



 



 
 Продукти за крема и украсата:
800 гр. пресни ягоди
500 гр. натурално кисело мляко
6 листа желатин (10 гр.)
100 гр. пудра захар
250 гр. течна неподсладена сметана
100 гр. бял кувертюр или шоколад

50 гр. кафяв кувертюр или шоколад

Ароматен алкохол за поръсване на блатовете- коняк, плодов ликьор или плодов сироп

Докато се пече блатът се подготвят ягодите за украсата.
Отделят се 17 хубави и еднакво големи ягоди, измиват се и се подсушават.
 Белият кувертюр се натрошава на едро и се разстопява бавно в микровълновата или на водна баня. Ягодите се потапят внимателно в него и се овалват от всички страни равномерно с шоколад.



Оставят се да изсъхнат върху хартия за печене.



 

Вече изстиналият блат се разрязва на две половинки. Долната половинка се поставя върху подноса с който ще се сервира тортата и около него се затяга регулеруем сладкарски ринг.

Поръсва се обилно с наличният алкохол.

Киселото мляко и пресятата пудра захар се разбъркват много добре с миксер.

Желатина се накисва в студена вода за няколко минути за да омекне. Изстисква се и се слага в тенджерка на много бавен огън на котлона да се разстопи, като се бърка непрекъснато.

Добавят се първо 3 с.л. от киселото мляко и при непрекъснато бъркане се добавя цялата смес. Оставя се за 15 мин. на хладно да се стегне леко.

Ягодите се измиват, почистват от дръжките и се разрязват на половинки. Нареждат се за да покрият плътно блата.

Леко желираният крем се разбърква още веднъж леко с миксера. Половината шоколадов кувертюр се настъргва на дребно и се добавя с лъжица. 2/3 от крема се изсипват върху блата с наредените ягоди. Отгоре се поставя горният блат обърнат с отрязаното нагоре и се поръсва с останалият алкохол. Разпределя се и останалият крем, заглажда се и тортата се поставя на хладно за мин. 4 часа.

Сладкарският ринг се отстранява внимателно. Тортата се поръсва преди поднасяне с на едро настърганият кувертюр и се украсява с шоколадовите ягоди.





Коментари

Популярни публикации