Конфитюр от смокини, портокали и киви
От почивката в Италия си донесох пет много едри, сочни и зрели смокини. И докато се усетя- те презрели. Не ставаха за ядене, но пък ме беше жал да ги изхвърля- все пак от Италия си ги мъкна. Реших да направя конфитюр, но накъде с тия пет смокини. Поразрових се в Нет-а да видя с какво ги комбинират хората и рецептите които намерих бяха предимно с портокали. Рекох и аз така като другите- с портокали, но в магазина ми намигнаха едни много узрели кивита и реших и тях да ги сложа в кюпа. Конфитюра стана много свеж на вкус и радост за всяко око и трапеза. Смокините почти се стопиха, но се усещат леко. Портокала придава приятна горчива нотка а кивито хрупа меко между зъбите.
Та така- ето и рецептата, като грамажа е на изчистен плод:
5 едри смокини- 430 гр.
7 малки портокала- 460 гр.
8 кивита- 610 гр.
200 мл. прясно изцеден портокалов сок
900 гр. захар за консервиране 2:1 или 1800 гр.кристална захар
1 с.л. лимонов сок
2.с.л. ром или коняк
3-4 стръкчета пресен розмарин
Дръжките на смокините се отрязват и плодовете се нарязват на по-едри парчета.
Корите на портокалите се отрязват с нож, като се маха и бялата кожичка. С остър нож се филитират и се нарязват пак на едрички парченца.
Кивитата се обелват и се нарязват на по-едро.
Всички плодове се изсипват в голяма тенджера. Прибавят се портокаловия сок, захарта, лимоновият сок и розмарина на стръкчета.
Пригответе си бурканчетата и капачките, като ги измиете с гореща вода и ги обърнете върху кърпа.
Тенджерата се слага на котлона и се загрява постепенно. Отвреме-навреме се бърка за да не залепне за дъното. Когато конфитюрът заври силно се засичат 4 минути и се сваля от печката. Прибавя се коняка.
Бурканчетата се пълнят с още врелия конфитюр, затварят се добре и се обръщат веднага върху капачката. Така стоят 5 минути и пак се обръщат.
Да Ви е сладко!
Изглежда много апетитно ,нужни са само няколко сочни палачинки и удоволствието ще бъде пълно.
ОтговорИзтриване