Торта "Hello Kitty"


Това е тортата на малката Ивайла, която преди 2 седм. стана на 6 годинки.

Тортата се приготвя много лесно, отнема известно време, но затова пък правенето и доставя голямо удоволствие- особено украсяването и.

Украсяването е изцяло по ваше усмотрение, фантазия и идеи. Аз направих тук "Hello Kitty" с много шарено, розово и лилаво, както ми поръча рожденничката. Надписите са направени с разтопена шоколадова кувертюра.
Добре е тортата да се приготви ден по-рано (за да омекнат блатовете и поемат крема по-добре), а да се украси още същият ден преди поднасянето и за да не се размекне фонданът прекалено много.


Необходими продукти за крема:
400 гр. заквасена сметана
600 гр. обезсолена и обезмаслена фина извара
2 пак. ванилиева захар
160 гр. захар
100 мл. течна сметана


Сметаната се разбива до втвърдяване.
Останалите продукти се смесват в отделна купа и се разбиват с миксера до получаването на еднородна смес и пълното усвояване на захарта.
При внимателно бъркане с лъжица се добавя и сметаната. Разделя се на две, като едната половина аз оцветих с розова сладкарска боя, а другата с лилава.
Оставя се в хладилника.
В крема може да се добавят и различни плодове според сезона- боровинки, малини, ягоди, като ако са замразени трябва предварително да се размразят и хубаво да се отцедят.

Необходими продукти за долната торта:
5 яйца
150 гр. захар
110 гр. брашно
50 гр. нишесте
1 с.л. бакпулвер
1 консерва с филенца от мандарини

Белтъците се отделят от жълтъците и се слагат в голяма купа заедно с 5 с.л. студена вода. Разбиват се с миксера на твърд сняг и продължавайки с бъркането, се добавя бавно захарта.
Добавят се един по един жълтъците.
Брашното се смесва с бакпулвера и нишестето, пресяват се и се добавят постепенно към белтъците.

Фурната се загрява до 175 °С.
Форма за печене с отделяща се стена се покрива с хартия за печене или се намазва с олио и се поръсва с брашно, като стените не се намазват за да не се приплъзне тестото по тях и да може да остане обемисто. В нея се изсипва сместа и се пече около 30 мин.
Фурната се изключва и без да се отваря, се оставя блата да изстине вътре.

Блатът се разрязва на две половинки. Долната се поръсва с половината от сиропа от компота и се покрива с мандарините. Отгоре се разстила розовият крем, като се оставя малко за намазване на цялата долна торта накрая. Поставя се горната част на блата, обърната на обратно и се поръсва с останалият сироп.
Накрая се намазва тънко отвсякъде с останалият крем и се слага в хладилника.

Необходими продукти за горната торта:
8 жълтъка + 4 белтъка
120 гр. захар
щипка сол
60 гр. брашно
40 гр. нишесте.
20 гр. какао на прах
2-3 банана
1 ч.л. лимонов сок

 Фурната се зарява на 190°С.
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с 60 гр. захар около 5 мин. до побеляване.
4-те белтъка се разбиват в отделен съд със солта и 3 с.л. студена вода на бавна степен. Добавя се постепенно останалата захар и се бие докато сместа стане на твърд сняг.
Белтъците се добавят постепенно към жълтъците и се разбъркват внимателно с лъжица.
Брашното, какаото и нишестето се пресяват и се добавят към яйчената смес като непрекъснато се бърка с лъжицата за да не се образуват бучки.
Трябва накрая да се получи леко и мехурчесто тесто, за да може пандишпановият блат да се надуе и да стане на пипане като дунапрен.
Плоската тава от печката се покрива с хартия за печене. Тестото се изсипва отгоре и се разпределя равномерно. Тавата се пъха в печката и се пече около 10 мин. докато блатът стане леко-златист.


вече опечен
в суров вид




















Кухненска кърпа се поръсва обилно със захар и още горещият блат се обръща отгоре. Хартията се отлепя внимателно и блатът заедно с кърпата се навиват по дължина- така ще го навиваме по-късно за витата торта. Оставя се да изстине напълно.
Бананите се нарязват на тънки кръгчета и се поръсват с лимоновия сок за да не потъмнеят.
Вече изстиналото руло се развива и се нарязва по дължина на 4 еднакво широки ленти. Поръсва се леко със сок- портокалов, ананасов, какъвто имате наличен в къщи. Намазва се с лилавият крем(като се оставя малко за намазване на тортата отвън) а отгоре се нареждат бананите.
Първата лента се навива на руло и се поставя изправено върху чиния. Втората лента продължава да се навива около първата, там където тя е свършила. И така всичките ленти докато се образува стегнат охлюв и се получи така-наречената вита торта. Намазва се отвсякъде с тънък слой от останалият крем.

Вече приготвените торти се покриват с тънък слой фондан. Долната торта подсилих със сламка разрязана на 3  за да може да „издържи“ горната торта.

Добре е тортата да се приготви ден по-рано (за да омекнат блатовете и поемат крема по-добре), а да се украси още същият ден преди поднасянето и за да не се размекне фонданът прекалено много.




Коментари

Популярни публикации