Шоколадов сладкиш с къпини и кокос
Този сладкиш го направих днес. Следобед ни идваха гости и трябваше да
приготвя нещо бързо и вкусно. Сладкишът стана много сочен, а къпините пасват перфектно с шоколада.
Необходими
продукти:
20 гр. олио
175 гр. захар
1 пак. ванилова захар
малко ромова есенция
щипка сол
4 яйца
125 гр. брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
250 гр. фин млечен шоколад
80 гр. кокосови стърготини
200 гр. къпини (вишни, череши,
касис)
Начин на
приготвяне:
Фурната се загрява на 180°С.
Кръгла тавичка с отделяща се стена се намазва обилно с олио и се поръсва с
брашно, като накрая излишното брашно се „изтупва“ от тавичката.
Разтопеното масло се смесва в купа с олиото и се разбиват до получаването
на гладък и пухкав крем. При непрекъснато бъркане се добавят постепенно
захарта, ваниловата захар, ромовата есенция и щипката сол. Прибавят се и яйцата
едно по едно до пълното им усвояване.
Брашното се разбърква с бакпулвера, пресяват се и се добавят постепенно към
сместа. 100 гр. шоколад се настъргва на едро и се прибавя също, заедно с 50
гр. кокосови стърготини, като се бърка вече само с лъжица.
Сместа се изсипва в тавичката и се заглажда. Отгоре се нареждат измитите, изчистени
и подсушени плодове.
Тавичката се пъха във фурната и се пече около 30-40 мин. като се проверява
с клечка за зъби дали сладкиша е готов.
Изважда се от фурната и се оставя малко да изстине. След 10-ина мин. се
изважда от тавичката и се поставя в чинията в която ще се поднася.
150 гр. шоколад се разтваря на водна баня или в микровълнова печка докато
стане в течно състояние. Още докато е топъл се разпределя върху изстиналия
сладкиш и накрая се поръсва с останалите кокосови стърготини.
Коментари
Публикуване на коментар