Торта Ювентус




Това е тортата която направих преди две седмици за рожденният ден на моят приятел. Той е фен на ФК Ювентус и реших, че ще и се зарадва много. Миналата година направих (пак за рожденният му ден) вита торта с украса от марципаново тесто, под формата на полянка с цветя. Догодина ще ми е трудно да измисля нещо подходящо- чакам предложения!

Та да се върнем на торта Ювентус. Понеже всяка вечер съм до 19 ч. на работа, трябваше да я правя през ноща. Първата вечер правих фондана, втората- тортата а третата украсявах. Отне ми общо около 12 часа, но си заслужаваше. По принцип съм доста нетърпелив човек, но с направата на торти и украсата им мога да се занимавам с часове без да губя търпение. Тортата престоя няколко дена докато я разрежем, което я направи по-сочна. Фонданът омекна и беше изненадващо добър на вкус- не много сладък като марципановото тесто например. Тортата пожъна голям успех и я ометохме за нула време.
Ето и рецептата:

Необходими продукти



600-700 гр. фондан
Сладкарски бои- цвят: черен и жълт
200 гр. замразени горски плодове (аз използвах къпини)
2 с.л. тъмен ром
200 гр. целувки
Ликьор за поръсване на блатовете

Къпините се размразяват на стайна температура. Сокът от къпините се смесва с рома и се оставя настрана.
За блатовете:
Шоколадов блат
7 яйца
200 гр. захар
150 гр. брашно
50 гр. какао
½ пак. бакпулвер
50 гр. масло (разтопено на стайна температура)

Фурната се загрява на 180°С. Правоъгълната тавичка от фурната се покрива с хартия за печене и леко се омазнява. Бадемите се разпределят равномерно.
Брашното се смесва с какаото и бакпулвера и се пресяват.
Яйцата се разбиват със захарта до получаването на кремообразна маса.
Прибавя се половината от брашното и се разбърква с тел за разбиване на яйца, за да не спадне тестото. Изсипва се разтопеното масло, разбърква се и се добавя останалото брашно.
Сместа се изсипва в тавичката и се пече около 30 мин. Оставя се да изстине и се отделя от хартията за печене.

Бял блат
100 гр. едро смлени бадеми
7 яйца
200 гр. захар
200 гр. брашно
½ пак. бакпулвер
50 гр. масло (разтопено на стайна температура)
Приготвя се както шоколадовият блат, като бадемите се разпределят равномерно върху хартията за печене и тестото се изсипва внимателно отгоре им.

Сметанов крем
200 мл. течна сметана
200 гр. заквасена сметана
20 гр. захар
1 пак. ванилова захар
Течната сметана се разбива до сгъстяване.
Отделно в по-голяма купа се разбиват заквасената сметана със обикновенната и ваниловата захар. С лъжица се прибавя разбитата сметана и се бъркат до хомогенизиране.
Оставя се в хладилника докато ни потрябва по-късно.

Плодов крем
350 гр. извара
200 гр. плодово кисело мляко (аз избрах с горски плодове)
250 гр. маскарпоне
50 гр. захар
Изварата се разбива много добре със захарта. Добавят се плодовото кисело мляко и маскарпонето и се смесват до получаването на гладка смес. Аз добавих няколко капки ягодова есенция за да стане крема по-ароматен и розов. Оставя се в хладилника докато ни потрябва по-късно.

Приготвяне на тортата

Направих шаблон с елипсовидна форма от хартия за печене. Изрязох блатовете по шаблона. Белият блат разрязох по средата напречно на две части. Шоколадовият не се наду много и затова го оставих без да го режа. За подложка на тортата използвах тънка дъска, която опаковах с алуминиево фолио.


За основа на тортата поставих едната половина на белия блат обърната с отрязаната част нагоре. Поръсва се с 1/3 от къпиновият сок и се намазва с 2/3   от сметановият крем. Нареждат се къпините равномерно. Отгоре се поставя шоколадовият блат. Поръсва се с 1/3 от къпиновият сок и се намазва с 2/3 от плодовият крем. Разпределят се равномерно целувките. Те се поръсват обилно с ликьора. Най- отгоре се поставя останалият бял блат, пак с отрязаната част нагоре и се поръсва с останалият сок. Останалото от двата крема се смесва и с новополученият крем се намазва цялата торта- отгоре и отстрани, като неравностите се заглаждат. Тортата се оставя да се постегне няколко часа.












Фонданът се слага в микровълновата на функция за размразяване докато поомекне и става за моделиране. Част от него разточих тънко в овална форма, по-голяма от тортата. Сложих го внимателно върху блатовете и отрязах излишната част. Позагладих го за да стане равномерен и гладък. Малка част от останалият фондан (оставих малко за направата на украсата по ръба на тортата накрая) боядисах с жълта и по-голяма с черна боя, която не хвана много. Ползвах течна, но ще трябва в най-скоро време да се снабдя с такава на прах или гел- по-добре оцветяват и цветовете стават по-наситени. Нарисувах логото на Ювентус върху картон. Изрязах го и го наложих върху разточеният черен фондан. Подредих отделните части върху тортата. Отстрани украсих с оцветен в различни цветове фондант- камъчета, тревички, цветенца, червейчета и калинки. Направих и малка зебра с футболна топка, която е талисманът на Ювентус.










Коментари

Популярни публикации