Неделни милинки


Необходими продукти

за тестото:
20 гр. мая
1 с.л. захар
150 мл. прясно мляко
100 гр. кисело мляко
2 яйца
550 гр. брашно
3 с.л. олио
300 гр. сирене
разтопено масло за намазване на тавата и оформяне на милинките
маково семе

за заливката:
100 гр. разтопено масло
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 с.л. галета

Начин на приготвяне


100 мл. прясно мляко се затопля леко и в него се добавят маята и захарта. Бъркат се до разтварянето им и се оставят на топло за 10-15 мин. Аз забърках тестото в машината за печене на хляб(програма за месене на тесто с мая), който няма ще трябва да меси на ръка:) Първо се слагат течните продукти- втасалата мая, останалото прясно мляко, киселото мляко, яйцата и олиото. Пуска се машината да меси и бавно се добавя пресятото брашно до пълното му усвояване. Малко преди тестото да започне да втасва, се прибавя натрошеното на едро сирене.
След като програмата приключи и тестото е втасало веднъж, започваме да правим милинките. Средно голяма кръгла тава се намазва обилно с разтопено масло. С намазнени с масло ръце се късат топчета колкото орех и се оформят на розички. Нареждат се в тавата на разстояние една от друга, защото когато втасат ще увеличат тройно обема си. Покрива се с кърпа и се оставя на топло за 30 мин. да втаса отново.
Фурната се загрява на 180°С. Продуктите за заливката се смесват до еднородна маса и се разпределят равномерно върху милинките. Поръсва се с маковото семе и се слага във фурната. Пече се 30- 40 мин. докато отгоре се образува хрупкава, кафеникава коричка.
Най-вкусни са топлички, с айрян или компот.




Добър апетит!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации