Ароматна крем супа от кестени


Необходими продукти:



  • 300 гр сурови кестени ( или 250 гр белени)


  • бучка масло
  • 1 малка глава лук
  • 1 ч.л. синапени зърна
  • щипка едро смляно чили
  • 1 л вряла вода
  • 2 кубчета зеленчуков бульон
  • 100 мл бяло вино
  • 200 мл течна сметана

  + 50 мл за украса

  • няколко капки зехтин с трюфели
  • сол, сока на 1/2 лимон, смлян черен пипер
  • прясна мащерка за декорация



Начин на приготвяне:


Кестените се цепват с нож  и се слагат в тиган.
Бъркат се непрекъснато дакато се запекат отвсякъде.
Прибавя се малко вода и се оставят да се задушат за 10 мин. на бавен огън.
Кестените се изваждат от тигана и се обелват, а ако е възможно и вътрешната кафява обвивка.
Нарязват се на едро.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в тенджера с маслото, синапа и чилито.
Прибавят се кестените и също се задушават.
Прибавят се водата и бульонът и супата се вари на бавен огън, докато омекнат кестените (10-15 мин).
Добавят се 200 мл. течна сметана и виното.
Добавят се подправките на вкус.
Пасира се в блендер до получаването на хомогенна течност и се оставя на котлона докато заври.
Останалата сметана се разбива леко с зехтина от трюфели до получаването на пяна.
Супата се сервира с няколко лъжички ароматизирана пяна, листенца от прясна мащерка и чаша бяло вино.


Добър апетит!


































Коментари

Популярни публикации