Шоколадови пастички с яйчен ликьор

Необходими продукти:

за блата:
150 гр.шоколад
6 яйца
100 гр.захар
щипка сол
170 гр.брашно
1 с.л.какао
1/2 пак.бакпулвер
1/2 ч.ч. плодов ликьор
за крема:
8 листа желатин
200 мл.яйчен ликьор
600 мл.течна сметана
1 пак.ванилиева захар
3 блокчета шоколад
за украса:
150 гр.шоколад
200 + 100 мл.течна сметана
50 мл.яйчен ликьор

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200 °C.
Плоската тавичка от фурната се покрива с хартия за печене.

150 гр. шоколад се разтопява на водна баня и се оставя да поизстине.
Яйцата се разбиват на гъст крем и към тях се добавят захарта и щипката сол.
Бърка се на максимална степен поне 5 мин.
При непрекъснато бъркане се добавя и шоколада.
Брашното, какаото и бакпулвера се смесват, пресяват и добавят постепенно към яйчната смес, като се бърка вече само с лъжица.
Сместа се разстила равномерно в тавичката и се пече максимум 10 мин.
През това време се разстила чиста кърпа и се поръсва със захар.
Изпеченият блат се обръща върху нея а хартията за печене се отстранява внимателно. 
Оставя се да изстине напълно и се разрязва напречно на две еднакви половинки.

600 мл. сметана се разбива до сгъстяване и към нея се прибавя ванилиевата захар.

Желатинът се накисва в студена вода за 5 мин. изстисква се от водата и се разтопява в малка тенджерка на слаб огън.
Прибавя се яйчният ликьор и се оставя да поизстине малко.
Когато кремът започне да се желира, към него се прибавя сметаната, като се бърка внимателно с лъжица.
Най-накрая се добавят настърганите блокчета шоколад.

Долният блат се поръсва обилно с половината ликьор.
Крема се разстила внимателно отгоре му.
Отгоре се поставя вторият блат, натиска се леко а се поръсва с останалият ликьор.
Оставя се в хладилник поне за 2 часа.

200 мл. сметана се кипва в малка тенджерка.
Прибавя се шоколада на парченца и се разстопява при непрекъснато бъркане.
Блатът се нарязва на правоъгълници.
Отгоре се залива с горещият шоколад и се оставя да изстине.


Останалата сметана се разбива до сгъстяване, пълни се в шприц и върху всяка пастичка се оформя цветенце.
Средата на всяко цветенце се пълни внимателно с яйчен ликьор.









Коментари

Популярни публикации