Печен пикантен карфиол с хумус


Необходими продукти:


1 голяма глава карфиол (цветно зеле)
1 чаша кисело мляко
2 с.л. сусам
2 с.л. пармезан
1 с.л. зехтин
2 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. смлян сух чесън
1/2  ч.л. кориандър
1/2 ч.л. смляно чили
1/2 ч.л. къри
щипка естрагон
щипка индийско орехче
щипка черен пипер
щипка кардамом
щипка кимион
1 ч.л. лимонов сок
сол

                                                 за хумуса:


1 ч.ч. сварен нахут
1 с.л. сусамов тахан
1 с.л. зехтин
1 ч.л. лимонов сок
1/2 ч.л. червен пипер
скилидка чесън (по желание)
сол и пипер на вкус




Начин на приготвяне:


 
Карфиолът се измива, почиства от листата и се накъсва на средно големи розички.
Всички останали продукти се смесват за пикантната марината.



Карфиолът се обърква добре с  маринатата за няколко часа, като от време на време се разбърква.

През това време приготвяме хумуса: разбъркваме и смиламе всички съставки, а накрая овкусяваме със сол и пипер на вкус.

Фурната се загрява на 180°C.

Карфиолът се пече върху хартия за печене около 15 мин. Обръща се и се пече докато получи приятен златист цвят. 

Поднася се като предястие още докато е топъл.



Добър апетит!

Коментари

Популярни публикации