Сироп от бъз



 



20 цвята от бъз

3 кг. захар

3 л. вода

5 стръка мента

25 гр. лимонена киселина

1 лимон






Съцветята от бъз се изчистват от всякакви гадинки и им се отрязват стъблата, защото нагарчат.

Не се мият за да не си изгубят прашеца и аромата.
Слагат се в голяма тенджера, добавят се листенцата мента.
Лимона се измива с гореща вода и се нарязва на тънки резенчета.
Водата се кипва и се изсипва в тенджерата.
 Добавят се захарта и лимонената киселина, всичко се разбърква много добре докато захарта се разстопи.
Оставя се да престои 1-2 дена, като отвреме-навреме се разбърква.
Сиропа се прецежда през тензух и се слага на котлона да кипне.
Пълни се в предварително затоплени шишета, които веднага се затварят.
Съхранява се на сухо и тъмно около  една година.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации