Свеж тарт с френско грозде и белтъчен похлупак
Необходими продукти:
за тестото:
180 гр. брашно
1 жълтък
щипка сол
щипка канела
1 пак. ванилиева захар
2 с.л. захар
120 гр. масло (студено и нарязано на малки парченца)
настърганата кора на 1 лимон
за пълнежа:
300-400 гр. френско грозде (изчистено от дръжките)
100 гр. + 1 с.л. захар
3 белтъка
Начин на приготвяне:
Всички продукти за тестото се омесват набързо.
Така полученото гладко тесто се оформя на топка и се слага в хладилника за около 30 мин.
Формата за тарт с диаметър 28 см (или плитка кръгла тавичка) се намазва с олио.
Фурната се подгрява на 180°С.
Тестото се омесва още веднъж, разточва се на кръг с диаметър 30 см и се поставя внимателно в тавичката като се оставят издигнати ръбове по стените.
Набучва се многократно с вилица и се пече във фурната за около 15 мин. докато порозовее.
Оставя се да изстине напълно.
Френското грозде се разбърква с 1 с.л. захар и се изсипва върху блата.
Белтъците се разбиват на сняг, като постепенно се добавя 100 гр. захар.
Изсипват се внимателно върху френското грозде и се оформят на вълнички с лъжица.
Пече се още 20 мин. на 180°С докато белтъците покафенеят.
Да Ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар