Козунак/ Osterbrot

Това е рецепта за лесен козунак, която взаимствах от Elly с малки изменения и допълнения. От тестото направих два козунака- един с мармалад и един със сушени плодове.


Das Rezept gibts auch auf deutsch-gaaaanz unten.





Необходими продукти:




150 мл. прясно мляко
30 гр. мая
230 гр. захар
750 гр. брашно
2 с.л. лимонов сок
6 яйца
120 гр. масло
2 пак. ванилиева захар
кората на 1 портокал
½ бурканче мармалад
Сушени и/или захаросани плодове: смокини, стафиди, фурми, кайсии, лимонови резенчета
маково семе(сусам) и захар за поръсване














Начин на приготвяне:
 Прясното мляко се затопля леко. В него се разтварят маята, 2 с.л. захар и 4 с.л. брашно. Оставя се на топло да втаса за 10-15 мин.
Отделно се разбъркват леко 5 яйца + 1 белтък (жълтъка остава за намазване на козунаците).


В машината за печене на хляб се изсипват разтопеното масло, яйцата, лимоновият сок, маята и накрая пресятото брашно. Избира се програма за тесто с втасване, като малко преди да започне да втасва се добавя настърганата кора от портокала и ванилиевата захар.
Когато тестото е готово, се разделя на две части: 1/3 за козунак със сушени плодове и 2/3 за този с мармалад.
Малка форма за хляб се покрива с хартия за печене. По-малкото тесто смесих с нарязаните на едро сушени плодове. Разделих го на три еднакви по големина топки, които усуках на фитили и сплетох на плитка. Важно е усукването, за да стане после козунака „на конци“. Поставяме плитката във формата и оставяме настрана.

Форма за печене на сладкиш с дупка по средата се намазва обилно с масло. Останалото тесто се разделя на три равни части. Оформяме всяка една на фитил и го разплескваме. Отгоре се намазва с мармалад (аз сложих мармалад от касис и печени бадеми). Навиват се и се усукват. После се сплитат на плитка и се поставят внимателно във формата за печене.
Козунаците се намазват с жълтъка и се поръсват обилно с маковото семе и захарта.
Слагат се във фурната за 40 мин. на 50°С за да втасат още веднъж.
След това фурната се усилва на 180°С и козунаците се пекът още 30-35 мин.
Да ви е сладко и весели празници!


Das ist ein Rezept für bulgarisches Osterbrot. Ich habe davon zwei Osterbrote gemacht- eins mit Marmelade und eins mit trockenen Früchten.
Die Zutaten
150 ml Milch
30 g frische Hefe
230 g Zucker
750 g Mehl
2 EL Zitronensaft
6 Eier
120 g Butter
2 Pck. Vanillezucker
1 BIO Orange
½ Glas Marmelade
Trockenfrüchte(Feigen, Rosinen, Datteln) und/oder Zitronat
Mohn und Zucker zum bestreuen



Zubereitung
In die warme Milch werden die Hefe, 3 EL Zucker und 4 EL Mehl aufgelöst. Warm stellen für 10-15 min. bis die Hefe aufgeht.
In einem Schüssel 5 Eier + 1 Eiweiß (das Eigelb aufheben) mit dem restlichen Zucker rühren.
Hefe, Eier, geschmolzene Butter, geriebene Orangenschale, Vanillezucker, Zitronensaft und das gesiebtes Mehl zum Schluss in die Brotbackmaschine geben und das Teig-Programm durchlaufen lassen.
Den fertigen Teig in zwei Teile teilen: 1/3 für Osterbrot mit trockenen Früchten und den Rest für Marmeladen-Osterbrot.
Den größeren Teig auf einer bemehlten Unterlage in 3 Stücke teilen und zu ca. 30-40 cm lange Rollen formen. Die Rollen mit Marmelade streichen, wickeln, miteinander flechten und den Zopf auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen.
Die grob geschnittenen Trockenfrüchte mit dem restlichen Teig zusammenkneten und weiter wie das andere Osterbrot aber ohne die Marmelade bearbeiten.
Die Osterbrote mit dem Eigelb bepinseln und mit Zucker und Mohn bestreuen.
Für ca. 40 min. in den Ofen bei 50°С schieben.
Nachher die Temperatur auf 180°С erhöhen und nochmal 30-35 min. weiterbacken.
Guten Appetit und Frohe Ostern!

Коментари

Популярни публикации